top of page

O telesni psihoterapiji Core Energetics!

Core Energetics je oblika telesne psihoterapije pri kateri združujemo delo s telesom, psihoterapijo in duhovnost. Poleg pogovora, ki je naraven del vsake psihoterapije, pri tovrstnem delu predvsem spodbujamo raziskovanje telesnih izkušenj. To tudi loči telesno psihoterapijo od ostalih psihoterapevtskih modalitet, ki delo s telesom uporabljajo samo občasno.

Core Energetics je razvil John Pierrakos, ameriški psihiater grškega rodu. V svoji knjigi Core Energetics – Developing the Capacity to Love and Heal opiše in gradi svoj psihoterapevtski pristop na treh glavnih predpostavkah:

  • človek je psihosomatska entiteta,

  • vir zdravja je v vsakem izmed nas - ne pa v okviru zunanje avtoritete, inštitucije, Boga ali moči vesolja,

  • vse kar obstaja je le del celote, ki sledi kreativni evoluciji obeh, tako celote, kot njenih neštetih komponent.

Leta 1980 je Pierrakos združil vsa svoja znanja in izkušnje ter v New Yorku ustanovil inštitut za usposabljanje Core Energetics terapevtov. Core Energetics je postal hitro razvijajoč pristop, ki se je naprej širil po drugih državah ZDA, v Mehiko in Kanado, v Brazilijo, v Avstralijo, v Evropi med drugim v Švico, Nemčijo in na Nizozemsko.

Pierrakos je svoj pristop razvijal na izkušnjah in znanju iz bioenergetske analize, ki sta jo skupaj razvijala z Alexandrom Lowenom ter spoznanjih ob študiju duhovnih naukov Pathworka - sistema, ki ga je dobro poznal preko njegove žene, Eve Pierrakos.

Sicer pa Pierrakos in Lowen nista bila prva, ki sta telo postavila vzporedno ob bok duševnim procesom.

Njun terapevt in učitelj, sicer pa Freudov učenec, je bil Wilhelm Reich.

Reich se je od Freuda oddaljil prav s tem, da je začel v ospredje postavljati telo in biološke procese pri iskanju vzrokov in načinu zdravljenja fizičnih in čustvenih simptomov.

Leta 1942 je Reich v svoji knjigi The Function of Orgasm predstavil idejo o obstoju psihofizične energije, ki postane ujeta v mišičnih napetostih v telesu, če je ne sprostimo preko spolnega orgazma.

Iz te osnovne predpostavke je razvil celoten sistem psihologije človeka, pri čemer konflikti niso potlačeni samo v podzavesti, pač pa so prisotni v fizičnem telesu kot sistem mišičnih tenzij – imenovanih mišični oklep, in kompleksen sistem vedenjskih vzorcev, ki jih je Reich imenoval "karakterni oklep".

Kar se dogaja v telesu vpliva na to, kaj se dogaja na čustvenem in mentalnem nivoju - in obratno.V tem smislu razumemo bolezen kot dualni telesno-psihološki fenomen.

Reich je v svojih modelih zdravljenja uporabljal delo s telesom in različne dihalne vaje za sproščanje kronično napetih mišic in potlačene energije.

Ti so kasneje postali osnova za mnoge oblike telesno orientiranih psihoterapij, med drugim tudi za bioenergetsko analizo in Core Energetics.

John Pierrakos je, navdušen nad vzporednicami med koncepti Reichove življenjske energije in vzhodnjaško filozofijo, začel raziskovati naravo življenjske energije in energijskih polj človeka.

Bil je prvi sodobni znanstvenik na zahodu, ki je povezal starodavna spiritualna znanja z medicinsko prakso v psihiatriji.

Razvil je holistični pristop k zdravljenju pri čemer je kombiniral delo na vseh petih nivojih človekovega bivanja in eksistence:

  • fizično telo,

  • občutki in čustva,

  • misel in psiha,

  • volja,

  • duh (spirit).

Osnova vsega in povezava med njimi pa je seveda energija. Tudi pri človeku.

Energijski tok pomeni življenje, zaustavitve v toku pomenijo bolezen.

In kjer je tok, mora biti tudi izvir.

Bistvo telesne psihoterapije Core Energetics je delo z različnimi energijskimi plastmi oziroma stanji v katerih se vsak od nas nahaja v različnih sitacijah.

V našem centru se nahaja izvir. To je pulzirajoče jedro oziroma utripajoči življenjski center, ki ga je Pierrakos imenoval Core. To je prostor našega božanskega notranjega otroka, izvir naše življenjske sile, ki išče načine, kako se širiti in rasti.

Ko smo v stiku z življensko silo smo do sebe ljubeči, se počutimo ljubljeni in znamo ljubezen tudi dajati.

Okoli jedra je v plasteh zgrajena periferija – sestavljena iz različnih delov človekove osebnosti.

Nižji jaz vsebuje našega ranjenega notranjega otroka, naše temne strani. Je prostor neprijetnih občutkov in egoističnih želja, senca naše svetle narave in biti. V Core Energetics velja, da s tem, ko si ne dovolimo občutiti in izraziti svoje čustvene bolečine ter negativnih emocij, blokiramo našo življenjsko energijo. Ta bo v nas stagnirala in počasi zgradila plasti obrambe in kasneje postala tudi fizični – mišični oklep.

Masko zgradimo kot zaščito. To je naš socialni jaz. Je območje med nami in drugimi. Maska je prostor našega prilagojenega notranjega otroka, družbeno sprejemljiva podoba, ki je hkrati sprejemljiva tudi za posameznika, ki jo nosi. Ta zopet duši živahnost življenjske energije, ji zmanjšuje vitalnost ter ji preprečuje, da bi prispela na površje in se manifestirala v ekspresiji.

Višji jaz je prostor vitalnega, živega in magičnega notranjega otroka – je prostor človekove notranje modrosti. Ko uspemo vzpostavimo povezavo z njim, postajamo bolj resnični in začnemo dostopati do tega, kdo v resnici smo.

Namen našega dela je sprostiti obrambe pri človeku, zaustavljeno in blokirano energijo zopet spraviti v gibanje ter doseči njen zdrav pretok, hkrati pa transformirati popačene slike in negativne emocije ter osebo pripeljati nazaj v stik z njenim Višjim jazom.

To naredimo tako, da prodiramo v masko in ozaveščamo lažni jaz, delamo na fizičnem telesu tako, da odpravljamo mišične tenzije oziroma mehčamo mišični oklep. S tem se tudi spontano učimo čutenja dobrih občutkov in naravnega uživanja v življenju.

Temu sledi ozaveščanje in transformacija človekovih negativnih čustev in njegove temne strani s tem, da mu dovolimo, da svoje primarne rane izrazi in na koncu ga podpremo v stiku z njegovim jedrom, da lahko sebe izkusi kot ljubečega, radostnega in povezanega z življenjem.

V tovrstni psihoterapiji je vse fokusirano na to, da učimo ljudi, kako uporabljati svojo pozitivno voljo, slediti svojemu srcu, živeti v sedanjosti in širiti zavedanje, da imamo ljudje v vsakem trenutku možnost, da oblikujejo svoje življenje tako, kot si ga najgloblje želimo.

Koristno!

Tako kot ostale oblike psihoterapije, tudi Core Energetics vodi do večjega zavedanja sebe, samozavesti, ki zraste iz zaznavanja svoje moči in celostnega notranjega zdravljenja.


Tisto, kar dela Core Energetics drugačnega pa je, da lahko s tem načinom dela, med drugim sproščamo in ojačujemo vitalno energije na vseh nivojih – fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem. Namen dela je sprostiti obrambe pri človeku, zaustavljeno in blokirano energijo zopet spraviti v gibanje ter doseči njen zdrav pretok, hkrati pa transformirati popačene slike in negativne emocije ter osebi pomagati, da pride nazaj v stik z njenim Višjim jazom.

* Samo je Core Energetics telesni psihoterapevt, izobraževanje je zaključil na nizozemskem inštitutu NICE - Netherlands Institute of Core Energetics. Živi in dela v Novi Gorici. Je poročen in oče dveh deklet.

PS. Pridi na prvi pogovor in dogovorila se bova, kaj bova naredila, da rešiva tvoje probleme in odpraviva blokade, zaradi katerih nisi srečen. Delajva skupaj!

Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava
bottom of page