top of page

O TINI

O TINI

 Psihologija in psihoterapija sta središče mojega zanimanja trideset let. Prepričana sem, da je življenje iz najglobljega čutečega jedra, uglašeno z našo Dušo, tista oblika bivanja, ki jo vsi iščemo in oblikujemo, vsak na svoj edinstven, dragocen način.

Ljubezen, znanje, intuicija


Svoje otroštvo in zgodnjo mladost sem preživela v Idriji. Po maturi sem vpisala psihologijo v Ljubljani. Proti koncu študija sem začela s prostovoljstvom na področju zdravljenja kemičnih in nekemičnih odvisnosti, l. 2003 pa se zaposlila na Sana Vita zavodu v Ljubljani.

S Samotom sva si ustvarila družino. Preselili smo se v Novo Gorico ter si v tem mladem "mestu na travniku" ustvarili nov dom. V Novi Gorici sem l. 2009 odprla privat prakso, o kateri sem razmišljala že kot mlada študentka psihologije.

 

Rada imam terapevtsko delo. To, da ga opravljam, niti slučajno ne jemljem kot samoumevno; iskreno hvaležna sem, da mi je dano, da je to moje delo iz dneva v dan. Spoštujem ljudi, ki so pripravljeni na notranje delo. Cenim njihov pogum, voljo do poti v neznano, njihovo odprtost za spremembo. Ob njih se konstantno učim, ne le o njih, ampak tudi o sebi. Hvaležna sem, ker vem, da njihova osebna sprememba vpliva in na njih same in hkrati na vse nas, ki smo del njihovega sveta. Res verjamem, da v resnici tako skupaj, hkrati vsak zase, gradimo svet, ki je bolj in bolj poln zavedanja... in s tem Svetlobe.

V kaj verjamem?

 

Vem, da sebe in svet spreminjamo, ko sprejemamo sebe in gojimo zavesten odnos do vsega, kar nas obdaja. Vse, kar obstaja, je čista energija. Ljudje smo multidimenzionalna bitja. Poleg svoje vitalne energije imamo na razpolago silo zavesti, s katero delujemo na okolje. Edino z zavestjo lahko vplivamo na oblikovanje naše osebne in skupne realnosti - na najrazličnejše načine. Kako to počnemo - destruktivno ali konstruktivno - je odvisno od naših izbir: sposobnost izbire pa v veliki meri zavisi od globokih vzorcev, ki smo jih s sabo prinesli v to življenje, ter tistih, ki smo jih utrdili skozi leta bivanja z našimi skrbniki in skupnostjo.

 

Sprememba na nov nivo bivanja se začne natančno takrat, ko nastopi organski čas zanjo. Tega se ne da predvideti, izsiliti ali zmanipulirati. Lahko pa ta Čas za spremembo prepoznamo. Spremembo vedno napovedujejo težave v odnosih, čustvene in duhovne stiske ter težave s telesnim zdravjem. Ko se na te klice odzovemo, se odpre svet drugačnih možnosti. Začenjamo prepoznavati in sprejemati svojo nezavedno življenjsko zgodbo ter predvsem izbirati nove odzive na stare, s strahom prepojene vzorce. To je povsem možen in izvedljiv proces, skozi katerega zadihamo in se odpremo svoji avtentičnost. 

Osebno dajem velik pomen svetu občutenja in intuicije na eni strani in dobremu načinu razmišljanja in akcije na drugi strani. Vem, da morajo biti čustveni, intuitivni ter mentalni in svet akcije usklajeni, da lahko psihološko zorimo, spiritualno rastemo ter delujemo smiselno ter zato živimo polno, kar v bistvu pomeni predvsem zelo prisotno, zelo opazujoče, zelo čuteče, zelo razmišljujoče in maksimalno intencionalno.

 

Verjamem tudi, da je ta polnost absolutna odgovornost odraslih in hkrati največ, kar lahko odrasli damo sebi in drugim. Vem tudi, da odrasli, ki imajo stik s tem, kdo v resnici so in čutijo življenje, sebe in druge ljudi, spontano vzgajajo otroke, ki so podobni. Ta prenos se zgodi nezavedno, neposredno, saj se naši otroci take matrice ali vzorca dobesedno nalezejo - tako kot se tudi vsake druge...

Verjamem, da je biti zavesten in prevzemati odgovornost za svojo energijo v resnici edini pogoj, da soustvarjamo svet na dober način. V tem kontekstu ni nepomembno, da sem straight edgerka. To samo pomeni, da že več kot 20 let ne pijem nobenega alkohola, ne kadim in ne uporabljam kakršnih koli psihoaktivnih substanc. Absolutna treznost je "gift that keeps on giving." Je način življenja, ki ga obožujem, se o njem ne sprašujem, še najmanj pa pogajam. Neskončno sem hvaležna za vse, kar sem že prejela skozi ta zavesten način življenja... kar seveda vključuje tudi vse, kar prejemam in še bom!

 

Prepričana sem, da je življenje iz najglobljega čutečega jedra in uglašeno z našo Dušo tista oblika bivanja, ki jo vsi iščemo in oblikujemo, vsak na svoj edinstven in dragocen način. Verjamem, da imamo v tem veliko podpore in možnosti za to, predvsem pa smo v vsem tem skupaj. Od vseh nas je odvisno, kakšen svet soustvarjamo. Vsak od nas je pomemben, saj smo med sabo veliko bolj povezani, kot se zdi na prvi pogled...

Izobrazba

Ko sem izbrala študij psihologije, sem želela v glavnem razumeti, kako deluje psiha in kako lahko vplivamo na težka, čudna, temna stanja, ki se lahko dogajajo v psihi. Študij psihologije mi je potem res omogočil nek osnovni, znanstveni vpogled v delovanje "osebnosti", ni pa podal nobene smiselne izkušnje, skozi katero bi lahko globlje dojela in druge in sebe - praktično, izkustveno, v občutku, čuteče. 

 

Iz mešanice povsem osebne in strokovne nuje sem proti koncu študija psihologije začela z "delom na sebi." Kar se psihoterapije tiče, sem najprej razmišljala o jungovski analitični psihologiji. Hkrati sem instinktivno uvidela, da zase osebno nujno rabim izkušnjo telesnega dela. Moj instinkt in potreba sta absolutno pretehtala. Tako sem se po naključju le nekaj tednov kasneje dobesedno "znašla" na intenzivu, v skupini, ki je delala v zaledju Obale... in tam ostala nekaj več kot 10 let. 

 

V desetletju, ki je sledilo mojemu prvemu intenzivu iz telesne psihoterapije, sem se skozi naporne lastne terapevtske procese, izobraževanja in supervizijo "zgnetla" v individualno in skupinsko psihodinamska psihoterapevtko. To je torej moja izvorna modaliteta, ki sem jo nekaj časa pomagala tudi postavljati v slovenski prostor. Z veseljem sem sodelovala pri samih začetkih Inštituta za psihodinamsko psihoterapijo v Ljubljani, učila nekaj modulov, ter bila več let predstavnica psihodinamskih psihoterapevtov Slovenije v Strokovnem svetu Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP).

 

Po spletu dogodkov, okoliščin in zanimanj pa sem se na neki točki potem odločila, da zapustim zgodbo s psihodinamci. Učila sem se naprej, nekaj let večkrat letno hodila v tujino in šele z integracijo psihospiritualne dimenzije v moje delo potem tudi dobila način psihoterapije oz. notranjega zdravljenja, ki je res "moj", kreativen, in v katerem se počutim zasidrana, domače. Vesela sem, da lahko (zame) najboljše iz globinske psihoterapije kombiniram z energijsko psihologijo in spritualnostjo. Gradim na celostnem razumevanjem povezanosti psihe, odnosov in narave, zato tudi rečem, da delam celostno - holistično. 

 • Sodelovala sem s psihoterapevti v Veliki Britaniji ter se tam tudi izobraževala iz energijske psihologije med 2012-2017, ko sem se naučila dela po integrativnem energijskem psihoterapevtskem modelu Dynamic Energetic Healing® (DEH® Certified Professional, 2016).

 

 • EFT-ja ali meridianskega "tapkanja," tehnike iz energijske psihologije, sem se med 2016-2017 učila ob Sue Beer in Emmi Roberts na EFT Center v Londonu (Level 2; neakreditirani Level 3). EFT je neivazivno orodje za predelavo travme že sam po sebi, sem pa 2019 delala še dodatni modul za delo s travmo s pomočjo EFT.

 • V obdobju 2018 - 2019 sem se poglabljala v žensko psihospiritualno delo, ki je bilo prva inspiracija za moje delo na ženskih intenzivih

 • Veliko let že sodelujeva s supervizorko Vivienne Fogel, UKCP psihoterapevtko (Integrative Psychosynthesis Psychotherapist & Training Supervisor; Accredited Master EFT Trainer & Supervisor).

 • Moja osnovna psihoterapevtska modaliteta temelji na desetletnem izobraževanju iz psihodinamske usmerjene psihoterapije, ki je potekalo po standardih Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP) in Evropske zveze za psihoterapijo (EAP). S tem imam pridobljeno Evropsko diplomo iz psihoterapije; od l. 2013 naprej sem registrirana pri European Association for Psychotherapy (EAP).

 

 • Sem univerzitetno diplomirana psihologinja. Psihologijo sem doštudirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani; diplomirala sem s temo iz psihologije žensk in teorije objektnih odnosov (Tina Bogataj, 2003).

Pristop

Več kot polovico delovnega časa se srečujem s klientkami na individualnih psihoterapijah, ostali čas pa pišem in oblikujem delavnice, online učenja in intenzive za ženske. Od vedno me zanimajo metafizika, svet simbolnega in presežnega, astrologija. Rada delam tudi z Bachovimi cvetnimi esencami 🌿🌸

 

Taka kot sem, naravno čutim in zagovarjam pristop k notranjemu delu - razvil se mi je naravno, skozi leta:

 • je holističen - zajema telo in um ter duhovno in socialno dimenzijo vsakega od nas,

 • ter dopušča obstoj "očem nevidne" (energijske, spiritualne) realnosti,

 • je procesno in razvojno usmerjen,

 • ne patologizira, 

 • spoštuje koncept nevrorazličnosti,

 • temelji na nevrobiološkem razumevanju posledic travme za posameznika in družbo.

V tem se super ujemam tudi s Samotom, in tudi zato lahko tako lepo sodelujeva in se dopolnjujeva.

 

--

 

Verjamem, da nam je Življenje dano, da ga raziskujemo, izkušamo in ga doživimo na polno - vsak na svojstven način, vsak po svojih merah... ter se pri tem vsakič znova vračamo v naše naravno stanje, ki je čista Svetloba.

 

Veselim se srečanj s Tabo.

Tina

psihoterapija Nova Gorica
psihoterapevtka / ECPP + EAP univ. dipl. psihologinja

psihoterapevtka (EAP), 

DEH® Certified Professional, EFT L2,

univ.dipl.psihologinja

PM8.png
ameriški terapevt in supervizor Howard Brockman
psihodinamska telesno usmerjena psihoterapija

Sva Tina in Samo. V najini psihoterapevtski praksi delava z vsemi, ki razumejo, da je notranja bolečina priložnost, da se dokončno povežejo s svojo notranjo močjo in si enkrat za vselej ustvarijo svobodno življenje.

DELO S TINO

DELO S SAMOTOM

BOŽIČ

 

Tina

Zasebna psihoterapevtska praksa in svetovanje Tina Božič s.p.

Gregorčičeva 25, 5000 Nova Gorica

+386 (0)40 471 477

 

Samo

Telesna psihoterapija, masaža in izobraževanje Samo Božič s.p.

Gregorčičeva 25, 5000 Nova Gorica

+386 (0)40 239 675

 

info@psihoterapijabozic.si

 

Kako do naju?

 

bottom of page