top of page

Pariz, Nobelovci in zadnji kozarec vina

Bilo je po srečanju sošolk in sošolcev iz osnovne šole. Tako kot je bilo v tistih časih v moji navadi, sem dogodek zaključil precej pijan. S Tino sva bila sicer sošolca v osnovni in srednji šoli, potem pa sva se oba odselila iz Idrije in že živela v Ljubljani. Ona mlada psihologinja, jaz mlad učitelj... in ne, nisva bila par.


Me je pa neko novembrsko nedeljo zgodaj zjutraj v njenem rdečem twingotu dostavila iz žurke v Idriji nazaj v Ljubljano.

Čez nekaj dni sva se dobila ponovno.

Govorila sva o alkoholu in pitju.

Ko je odšla, sem se začel intenzivno ukvarjati z dvema vprašanjema, ki mi jih je Tina zastavila:

  1. "Če praviš, da nimaš težav z alkoholom, zakaj potem enostavno ne nehaš piti?"

  2. "Predstavljaj si, da imaš sedemletno hči. V nedeljo zjutraj se želi igrati s teboj, ti pa se zbudiš z mačkom in cel odsoten, ker si se ga nabil v soboto, in dejstvo je, da ne moreš niti živeti, kar šele, da bi bil zares z njo.. Kako misliš, da se tvoja hčerka v tem trenutku počuti ob tebi?"

Odgovor na prvo vprašanje se mi je zdel enostaven. Da imam jaz težavo z alkoholom?!? Pa kdo sploh je Tina?!? In kaj ona sploh ve o tem?!

"Itak da lahko neham piti kadar koli..."

Da to dokažem sam sebi sem si v mislih že določil, kako bom pol leta brez.

Mislil sem si: "Tako se bo jasno videlo, da seveda nimam prav nobenih težav z alkoholom in da itak zmorem brez."

Glede na to, da je bil november, sem hkrati tudi začel računati, kdaj po novem letu si bom izbral primeren datum, da začnem s svojimi “pol leta brez”. Po logiki seveda ni bilo smiselno začeti takoj, saj je bil pred mano veseli december, pa novo leto... Skratka. Po kratkem miselnem pink-ponku sem ugotovil, da v resnici nikoli ni čisto pravi trenutek za začetek polletne pavze od alkohola.

In v trenutku me je zadelo: "Shit stari, ti imaš res problem."

Drugo vprašanje: o sedemletni deklici?

Sploh nisem zares iskal odgovora. Ob misli na hipotetično situacijo me je le zabolelo in nekje daleč spodaj sem čutil sram.

In to je bilo dovolj.

V tistem trenutku sem se odločil za spremembo.

Odločitev: "Od tega trenutka naprej ne pijem več alkohola!"

In ga nisem pil...

... do prve prave žurke za rojstni dan. Moj dober kolega je praznoval okroglih 40.

Še sedaj ga imam pred očmi, ko ves začuden stoji pred menoj: "Pa kako? 40 let in ti ne boš niti nazdravil z mano???"

Popustil sem. Prijel kozarec, naredil požirek...

Bilo mi je obupno. Ljudje okrog mene veseli ... jaz pa sem se počutil kot v jami. Tema. Poraz. Občutek, da sem luzer. In hkrati sem bil jezen. Jezen sam nase. Kako sem lahko popustil!!!

Po tistem požirku sem se še bolj trdno odločil, da je to to. Spet: "Ne pijem več alkohola in pika!!"

In ga nisem pil.

Do naslednje priložnosti, čez kak mesec...

Bil je začetek svetovnega leta fizike. Večerja v dvorcu sredi Pariza. Med smetano fizike, profesorji, Nobelovci. S kolegi iz Slovenije sedimo … in strežejo nam različna vina. Nobenega soka, nobene vode. Le vino...

In si rečem: "Samo polovico vsakega kozarca vina preizkusim, in to je to…."

To je bil šele poraz!

Naslednji dan je jamo zamenjala črna luknja. Podrl se mi je svet. Občutek sem imel, da ne bom zmogel tega. Ne zmorem, da ne bi pil!! Še večja kriza. Dojel sem, da bo vedno nek rojstni dan, vedno neka fancy prireditev, vedno bo neskončno priložnosti za popivanje in raznorazne degustacije...

Od "mojega" Pariza bo kmalu minilo 18 let.

***

Sprememba je zelo kompleksen proces.

Vsak izmed nas se je že znašel v situaciji, ko si je zaželel spremembe. Za take ali drugačne spremembe se je tudi že odločil. Bile so nenadne spremembe ali pa take, na katere smo se pripravljali dalj časa, velike ali majhne.

Namen spremembe je vedno obrat zatečenega stanja, ki nam v danem trenutku iz takih ali drugačnih razlogov ne odgovarja več. In edine spremembe, ki dolgoročno obstanejo, so spremembe, ki jih naredimo zato, ker čutimo, da jih moramo narediti.

Akcija mora biti usklajena z glavo, srcem in trebuhom: o stvari moramo razmisliti, vedeti, kaj ob vsem tem čutimo in šele nato lahko delujemo, tudi s podporo okolja.

1. UVOD V ZAVEDANJE