• Piše: Tina Božič

OMFG! #koronavirus

(24. februar 2020)

Danes sva šla s Samotom v Merkator. Ker sva skupaj že milijon let in imava standardizirane postopke, se je tudi tokrat zgodilo, kar se zmeraj, ko sem jst malo anksiozna, on pa zraven in mi seveda proba pomagati #goodguy No, ko postanem anksiozna (dovolj je že 3-4 na lestvici od 1-10), se vedno začnem obnašati rahlo na "off". Od zunaj izgleda, kot da sem ful na easy ali kot da bi ravnokar nekaj malega skadila; cela se upočasnim, glava mi dela na 3/4, hodim kot mesečnik (op. ne kadim že tisočletja). To make a long story short.

Moj Samo v taki situaciji tipično odreagira z jezo. Čisto se razkuri, kar sicer niti ne pokaže na polno, ampak začne pa sikat in se mu prav vidi na frisu. Ko je danes postal cel živčen zaradi mojega odbitega postopanja po štacuni, sem se začela zavedati, kaj meni dogaja! In sem mu potem dokaj hitro pojasnila, da sem zgleda prou anksiozna. In potem se je šele začelo! Nalagal je voziček s špezo: "Tinči, a ti veš kako se pripravit na katastrofo jedrskih razsežnosti?" Povej mi, Samči. "Glej, ko vzameš n-makaronov," in drži v rokah škatlo makaronov, "vzameš pol še najmanj en ekstra paket zraven." In vzame ekstra paket zraven. Haha. "In pol, ko imaš en voziček poln? A veš kaj narediš?" Ne, dej povej mi. "Pol nafileš še en faking voziček!!!!"

:D :D :D :D


Mikrobi in strah


Epidemije so zmeraj sprožale pri ljudeh prvinski strah. Divje! Se kdo od vas se še spomni kuge v srednjem veku:)? Strah je bil tako velik, da so modreci tipo Paracelsius (se mi zdi) menili, da epidemije pravzaprav povzroča - strah. Kasneje so seveda ugotovili, da jih povzročajo mikrobi, ampak komot bi lahko tudi rekli, da jih povzroča oboje: mikrobi in strah. O mikrobih ne bi, nisem iz foha; lahko pa rečemo kakšno o strahu. Energijsko gledano je strah super "nizka" vibracija in je polarnost ljubezni. V osnovi je energija, ki deluje proti življenju (anti-life force), in prepoznamo jo po tem, da vedno povzroča krčenje, se pravi neko kontrakcijo (kjerkoli se pojavi). Ljudje strah čutimo kot tesnobnost ali paničnost, kadar je strah nelociran in razpršen (odvisno od stopnje; do 6-7 je tesnoba, ko eskalira do 10 je panika), ali pa ga zaznamo kot konkreten strah (pred pajki ali višino, recimo). Povišana stopnja strahu v našem bodymind-u velikokrat vodi v znake, zaradi katerih lahko celo "disociiramo".


V takem primeru dobimo občutke: * da je vse "kr nekaj", malo nerealno, * čutimo neko mentalno / čustveno oddaljenost od zunanjega dogajanja * slabo čutimo svoje telo / otopelost ali pa smo telesno zelo vznemirjeni (povišan srčni utrip, bolečine v mišicah prsnega koša, etc.) * čustveno smo odklopljeni (ne čutimo trebuha, srca, vse je v glavi, pa še to le napol) * čas in prostor zaznavamo drugače (upočasnjeno, oddaljeno etc.) Kadar je strahu veliko in je disociacija močna, potem: * se težko fokusiramo, * imamo težave s pozornostjo, * težko jasno razmišljamo, * ne moremo reševat zadev (ni zbranosti), * smo težko prizemljeni in v stiku z detajli sveta okoli nas. Absolutno tečno! Hkrati pa naravna posledica tega, da se v nas aktivira sistem endogenih protibolečinskih substanc, ki nam pomaga, da se zmanjša bolečina (realna ali fantazirana), ki bi jo občutili, če teh obramb ne bi bilo. Kar je v bistvu dobro, ne izpade pa dobro v smislu občutenja tega in praktičnih posledic, ker pač zaradi strahu ljudje potem - očitno - ne funkcioniramo kot bi sicer lahko.

Kaj pa, ko vsi naenkrat postanemo panični?

Kadar imamo opravka s pojavi, kot je #koronavirus, je tečno to, ker pride do dviga strahu v kolektivnem polju. Se pravi, pri vseh! Kar naenkrat! Energijski tsunami. Tisti od nas, ki smo od nekdaj pre-občutljivi za strah in nagnjeni k anksioznosti, v takih situacija gotovo hitreje odreagiramo. Drugi, ki bio-psiho-spiritualno niso tako odzivni na strah (recimo, Samo), seveda take situacije prenašajo bolje ali pa vsaj bolj "sofisticirano" #humor V situacijah, kot jo imamo recimo sedaj v Novi Gorici, je smiselno kot protiutež emocionalnemu odzivu strahu predvsem aktivirati, na mentalni ravni, zdravo pamet. Zdrava pamet je, poleg ljubezni, kot boste videli v nadaljevanju, verjetno najboljša protiutež masovni histeriji in paniki. Moramo namreč vedeti, da smo ljudje nezavedno res občutljivi na temo "nečesa, kar absolutno ne moremo kontrolirati in prinaša smrt". Ko distiliramo vso to paniko, ki se dvigne v situaciji kot je #koronavirus, je v resnici ekstrakt zgolj en sam samcat: strah pred smrtjo. S smrtjo pa veste, kako je. Tako kot z davki, hehe. Če niste preveč narcisoidni, ne zanikate niti enega niti drugega, in se prej ali slej s tem soočite in temu strahu pogledate v oči in ga predelate. Konec koncev, ogromno kriz "srednjih let" je v končni fazi povezanih s to nemočjo pogledati v oči svoji lastni končnosti in minljivosti, kar je v bistvu - paradoksalno - vedno nemoč pogledat v svoje življenje tukaj in sedaj, predvsem pa v izpolnjenost in smiselnost življenja, tukaj in sedaj. Duša zahteva, da se polno utelesi, in če tega ne omogočimo, zelo trpimo! Ne vem, če veste, ampak odkar sta bili avgusta leta 1945 odvrženi atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki, imamo ljudje v kolektivnem nezavednem engram informacije, da se lahko naš "svet-kot-ga-poznamo" konča v eni sami samcati sekundi #humanfactor

Postatomska doba nosi v sebi povsem drugačen nivo strahu pred uničenjem, ki ga verjetno niso imeli v nobenem obdobju človeštva. In ko pride potem še do epidemij, pandemij etc., ki jih pozna človeštvo sicer že tisočletja... potem se vsi ti strahovi samo nabildajo eden na drugega... paranoja, histerija, panika... in nič čudnega, da potem je kot je #masivni_freakout

Kaj v tej #kornasituaciji narediti?

Kar se tiče mikrobov - tukaj boste spremljali navodila strokovne javnosti in svojo zdravo pamet. Imunski sistem veste, kakšen imate in veste tudi, kako poskrbeti zanj. Verjetno vedno lahko naredite še kaj več - kot pravi moja priljubljena modrost: there is always space for progress.

Kar se tiče strahu - jaz osebno ne bom delala nič drugega, kot delam itak - še naprej bom lepo meditirala, se povezovala z mojimi energijskimi centri (um-srce-maternica) in molila #myspiritualpower Le da bom vseeno malo več ali bolj poglobljeno. Ker? Fora je v tem, da s svojo zavestjo ne vplivamo samo nase, na svoje osebno energijsko polje, ampak se naša polja prepletajo. Mi vsi smo eno. Skupaj ustvarjamo morfogenetska polja (Rupert Sheldrake), in čisto vsako naše dejanje zavesti ima učinek na vse. Kar delam jaz, vpliva nate. Kar delaš ti, se pozna na meni. Ko meditiramo in molimo, se to polje ojačuje; če vidite / zaznavate energijo, potem veste, da se to dobesedno vidi / zazna. Tako da moja izbira, konkretno, je nekaj več prosotnosti in izdelana namera, ki je usmerjena na dobrobit vseh. OK, psihološko bolj tečna stvar epidemij je lahko efekt karantene oz. izolacija. Raziskava, ki so jo delali po epidemiji SARS-a l.2002 v Torontu je pokazala, da izolacija res lahko pusti depresivne simptome in posttravmatsko stresno motnjo pri določenem majhnem procentu ljudi. Zato se je na to zadevo po moje smiselno praktično pripraviti - vsak po svoji zdravi pameti - in potem vzeti od tega najboljše kar lahko. Mislim pa, da se nikakor ne splača paničariti. Čez palec bi rekla: a) ni treba zariti glave v pesek, b) ni pa treba tudi doktorirati iz #koronavirusa. V kolikor ste anksiozne sorte? Potem vam toplo priporočam, da:

  • Strogo omejite surfanje po internetu in se ga popolnoma izginite predvsem v večernih in nočnih urah, ker boste imeli težave s spanjem zaradi vznemirjenosti in to se vam bo potem nabiralo iz dneva v dan in bo smotano.

  • O vaših strahovih in drugih občutkih se pogovarjajte z drugimi ljudmi, ker moramo govoriti o naših "zmajih in demonih". Če namreč ne govorimo o njih, izgubljamo osebno moč! Vsekakor pa ni treba poglabljati črnih scenarijev in drame.

In, če imate voljo, lahko take situacije v bistvu izkoristite za globlji stik s sabo in drugimi, mogoče pogledate v določene svoje strahove ter tako izzovete sebe v najboljšem možnem smislu? Recimo, v ta strah pred smrtjo se sigurno splača pogledati

Predvsem pa poskrbite, da se boste imeli radi, sebe in druge (kolikor se le da). In pa, seveda, kakšna easy afirmacija tudi ne bo škodila. Recimo:

  • popolnoma zaupam v svoj imunski sistem,

  • moje telo me podpira,

  • v mojem svetu je vse dobro,

  • etc.


V glavnem pa tole: love. Ljubezen in zdrava pamet. Ljubezen in zdrava pamet. Ljubezen in zdrava pamet.

Konec koncev, Ljubezen je najhitreje spregledan ključni element vsakega zdravja in vsakega zdravljenja. In povsem naravni antidot za strah. Zdrava pamet pa je tudi nekaj, kar deluje večkrat, kot bi si upali priznati.

Bo zaenkrat uredu?

Javite!

Let's do the shit! Veliko ljubezni, Tina

Soča, Solkan - 22.2.2020

** Tina Božič je individualna in skupinska psihoterapevtka, psihologinja, ki živi in dela v Novi Gorici. Srečno poročena mama dveh deklic, ki tradicionalno psihoterapijo razširja z energijsko psihologijo in delom z "nevidnim", spiritualnim svetom. Vodi različne delavnice na temo Neprekinjene (radikalne) ljubeče skrbi zase. Če želiš biti o njih obveščena, se prijavi tukaj ali spodaj z obrazcem in o vsem boš obveščena pravočasno!
Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava