top of page

So stvari, ki ti spremenijo tok življenja

Bilo je spomladi leta 2011. Za mano je bilo nekaj najbolj norih let mojega življenja. Rojstvo dveh otrok, poroka, tri menjave službe, ena moja in dve Tinini, tri selitve... V tistem času sem se tudi trudil spraviti v red moje življenje. Minilo je nekaj let od odločitve, da ne bom več užival alkohola. Ukvarjal sem se s totalno spremembo moje socialne mreže, z odnosom s starši, s kolapsi oziroma mojimi nepojasnjenimi zdravstvenimi težavami.

Za mano so bila leta iskanja samega sebe in leta konstantnih bitk s samim s sabo.

V dobri veri sem skušal vse to bodisi dobro skriti ali pa enostavno čimbolj "pomesti pod preprogo", se s tem ne preveč ukvarjati. Veliko energije sem usmerjal v novonastajajočo družino, moje delo in šport.

Posledično sem imel občutek, da sem pri delu uspešen, da sem v dobri zvezi in da sem dober foter...

Do moje prve Core Energetics vikend delavnice!

Kot že pred tem veliko stvari, je tudi telesno psihoterapijo Core Energetics zvohala Tina. Včasih samo občudujem, kaj vse je sposobna najti v svojem konstantnem iskanju načinov, kako dopolniti in izboljšati svojo psihoterapevtsko prakso. Tako se je tudi udeležila prve delavnice, ki je bila organizirana v Sloveniji, in sporočilo zame ob njeni vrnitvi domov je bilo: “Samo, feeling imam, da moraš iti to pogledat. Mislim, da bi bilo to nekaj zate.”

Seveda so sledila vprašanja, kako je bilo, zakaj tako misli in na površje so privreli vsi moji dvomi. V tistem času sem še mislil in verjel, da bom itak vse svoje probleme rešil sam. Vedno pa je, in še vedno obstaja del mene, ki zaupa, da mi Tina takih stvari ne predlaga, če ne misli resno.

In ker sem se vedno imel tudi za relativno open minded osebo, sem šel…

Odločitev, ki je spremenila tok mojega življenja.

Danes, s približno desetletjem časovne distance, razumem, kaj se je na tisti delavnici dogajalo.

Takrat pa je bil le en velik “system error”, pomešan z globokim občutkom in vedenjem, da moram samo nadaljevati poti, ki se mi je pokazala.

Delavnica mi je postregla s tremi velikimi lekcijami, in to ne le na nivoju vedenja, ampak na nivoju izkušnje.

O vizualizaciji, ki smo jo delali na delavnici in pri kateri sem prišel praktično na rob kolapsa in nazaj sem že pisal tukaj. Bolečinski kolapsi so me v tistem času precej obremenjevali, pojavljali so se nepričakovano in na koncu že brez nekega posebnega vzroka. Priti praktično do kolapsa in nazaj, in to kar ob neki vizualizaciji, pa je bilo zame takrat čisto preveč.

Da kljub izobrazbi dejansko nimam zares pojma o nekaterih osnovnih življenskih stvareh, npr. da imamo poleg glave tudi telo in občutke, je bila moja prva velika lekcija.

Sestavni del Core Energetics delavnic je tudi takoimenovani "bodywork". Namen bodyworka je ta, da "odpremo" in pripravimo telo za delo, njegova posledica pa ta, da nas lahko zelo hitro pripelje v različna čustvena stanja.

Občutkov s prvega bodyworka ne bom nikoli pozabil. Počutil sem se, kot da sem prišel nazaj domov. Bil je zelo telesni, nepopisno lep in spokojen občutek. Kot otroku ločenih staršev je bilo iskanje mojega doma dolgo časa moja tema.

In da lahko nekatere stvari, ki jih iščeš zunaj, enostavno najdeš znotraj, v svojem telesu, je bila moja druga velika lekcija.

Podobno je bilo tudi z drugimi občutki, ki sem jih iskal zunaj. Lepota občutenega občutka po bodyworku je bila zelo podobna občutku, ki sem ga občutil v trenutkih nezavesti ob enem izmed mojih prvih kolapsov. Takrat sem "se prebudil" iz tako prelepega občutka, da sem si zaobljubl, da bom v življenju iskal in sledil situacijam, ki mi bodo omogočale, da bom lahko tako lepe občutke podoživljal.

Še enkrat, nekatere stvari, ki jih iščemo zunaj, lahko zelo enostavno najdemo znotraj! Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da sem bil sprva v iskanju teh situacij precej neuspešen. Danes vem, da ne potrebuješ kolapsov in nekih nezavednih stanj, da prideš do teh občutkov, predvsem pa mi je kristalno jasno, da obstajajo. Obstajajo znotraj nas! Jaz prihajam z njimi v stik največkrat skozi delo s telesom, včasih jih občutim, ko sem v bolj poglobljenem stiku z drugimi, z ženo, hčerkama ali z ljudmi s katerimi delam, včasih jih občutim pri učenju novih stvari, včasih se pojavijo enostavno taktrat, ko uspem biti maksimalno avtentičen in pošten do sebe.

Procesi, ki nas pripeljejo do teh občutkov, pa niso vedno enostavni.



Da pridemo do njih, moramo pogledati in se spopasti s svojo lastno senco. Svojo negativnost moramo njaprej sprejeti in jo kasneje preobraziti, z njo nekaj narediti. Toliko kot smo v energijskem smislu pripravljeni pogledati v svoje negativnosti, v svoj nižji jaz, toliko nam je, v energijskem smislu, dostopnih teh občutkov, ki domujejo v našem višjem jazu.

In tu je bila skrita tudi tretja pomembana lekcija zame. Vsak izmed nas ima čustvo, s katerim se mora v procesu odkrivanja samega sebe soočati bolj intenzivno. Nekateri se bolj intenzivno soočajo s svojo jezo, drugi s strahom, tretji z žalostjo.

Jaz sem se moral začeti soočati s svojim sramom.

Situacij v mojem življenju, v katerih sem čutil sram je bilo veliko. Največkrat sem sram le na kratko začutil, potem pa ga skušal kar se da hitro spraviti "pod preprogo". Na kratko, sploh nisem vedel, da imam s tem kakršenkoli problem.

Tokrat pa temu ni bilo tako.

Na delavnici je sram izbruhnil na površje v vsej svoji velikosti oziroma, če sem čisto natančen, na poti z delavnice domov. Večino časa med vožnjo nazaj sem prejokal. Čustev enostavno nisem uspel imeti več pod nadzorom. V misli so se mi enostavno vračale podobe in občutki z delavnice. Prvič v življenju mi je postalo jasno, koliko gorja ustvarimo z vzgojo, predvsem moški z našo odtujenostjo, pričakovanji, s takim in drugačnim nasiljem in s preprostim dejstvom, da nismo avtentični. Sram me je bilo, da sem moški, sram me je bilo, da ne znam biti dober mož, dober oče, sram me je bilo mojih dejanj iz preteklosti.

Na tej poti domov sem sprejel odločitev, da bom začel korenito spreminjati stvari.

In začel sem pri sebi!



Koristno!

So stvari, ki nam spremenijo to življenja, in so stvari, ki jih iščemo zunaj, pa jih je v resnici možno najti znotraj! Občutki in čustva so stvar telesa, in ne glave in razmišljanja. Lahko smo še tako inteligentni in umsko sposobni ter izobraženi, vendar imamo lahko popolnoma zaprte občutke - zaprto srce in trebuh. To nam na dolgi rok povzroča velike težave v življenju, predvsem seveda v odnosih, saj zaradi blokiranih občutkov nismo sposobni pristne bližine z drugimi ljudmi.

* Samo je Core Energetics telesni psihoterapevt, izobraževanje je zaključil na nizozemskem inštitutu NICE - Netherlands Institute of Core Energetics in je polnopravni član Evropske zveze na telesno psihoterapijo EABP. Živi in dela v Novi Gorici. Je poročen in oče dveh deklet.

PS. Pridi na prvi pogovor in dogovorila se bova, kaj bova naredila, da rešiva tvoje probleme in odpraviva blokade, zaradi katerih nisi srečen. Delajva skupaj!

Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava
bottom of page