top of page

Zakaj (dobri) terapevti izdajajo račune?


Timing je včasih vse. Srečati pravega strokovnjaka ob pravem času nam lahko dobesedno reši življenje. Kdaj ste bili nazadnje na urgenci, pri zobozdravniku, odvetniku, frizerju, kozmetičarki, fizioterapevtu, zdravniku, maserki, psihoterapevtu? Ste bili zadovoljni? Ste dobili, kar ste potrebovali?

Še malo in bo deset let, odkar imam odprto mojo prakso v tej luštni Gorici.

Zdi se mi, da je bilo včeraj, ko sem začela delati v tistih mojih prvih, polkletnih prostorih. Moja najmlajša hči je komaj shodila, najstarejša pa je pri treh letih šla v vrtec. Začetki so bili rocky, oh yeah... in ful negotovi. Ampak smo zmogli! Z veliko volje, ljubezni, delavnosti... in itak sem bila vedno tekačica na dolge proge:)

Od takrat se je ogromno spremenilo, pri meni osebno, v moji praksi... in tudi prostori niso več napol vkopani v zemljo, hvala bogu :) Sedaj delava s Samotom skupaj, kar je verjetno najboljše, kar se mi je lahko zgodilo v zadnjih letih, in z veliko entuziazma in ljubezni se še vedno učim, poizkušam dati od sebe vse, kar lahko... in to potem velikokrat deluje... včasih pa žal tudi ne. Tradicionalni psihoterapiji že kar nekaj let dodajam energijsko psihologijo in delo z dušo, vendar ne glede na vse spremembe še vedno drži, da je proces zdravljenja velika veščina, umetnost in ogromno znanja - hkrati.

V +20 letih študija, dela na sebi, dela s klienti in druženja s psihoterapevti... sem bila vsekakor priča izobilju Dobrega.

Videla sem:

  • leta travmatizirajoče tesnobe in groze, ki so se preobrazila v notranjo moč in zaupanje,

  • uspešno zdravljenje odvisnosti,

  • nič več strahu pred letenjem,

  • končno obisk zobozdravnika, po letih izogibanja,

  • nič več prenajedanja,

  • nastopanje pred publiko, ki je bili prej nočna mora,

  • ločitve od narcističnih partnerjev,

  • ublažitve hudih depresij po travmatičnih izgubah,

  • samozavest in uspešnost pri poslu, ki ju prej ni bilo nikjer niti slutiti,

  • etc.

Jasno mi je, da se da marsikaj. Jasno mi je, kako se lahko obup prelevil v dojemanje globokega smisla, tako kot se lahko globoko zavračanje sebe v mirno in trdno Ljubezen.

Vse to sem videla in mnogo od tega, sem prepričana, še bom.

Vem pa, da je pozitivna transformacija možna, tako kot obstaja Ljubezen in nove možnosti, vsak trenutek, tukaj in sedaj.

Življenje je polno možnosti, čeprav je hkrati včasih res nezosno težko.

Obstaja svetloba, in potem tudi tema.

Kar je naravno.

Spiritualni zakon polarnosti.

Zato... podobno kot sem v +20 letih študija, osebnega procesa, dela in treningov doživela dobro, sem žal spremljala tudi nočne more. Iz njih sem se veliko naučila, pustile so me tudi zagrenjeno in pri 40.ih zagotovo nimam več naivnosti, ki sem jo premogla petindvajset let nazaj, ko sem šla študirat psihologijo.

Včasih se na ta račun počutim kot star pes Clarisse P. Estes, cela škilasta in osivela.

So stvari, ki se v zdravljenju nikoli ne bi smele zgoditi. Predvsem problemi z mejami. Ignoranca / aroganca. Neodzivnost. Čustvena slepota.

Marsikaj od tega sem slišala, nekaj doživela.

Povsem človeško je, da se ob takih stvareh instinktivno obrnemo stran. Poskušamo zanikati. Vendar, ko gre nekaj res narobe in globoko vpliva na ljudi, ne smemo mimo. Treba je reagirati in stvari ne morejo iti mimo.

Definitivno pa jih je potrebno transformirati.

Grenkobo in razočaranje lahko obrnemo v nekaj koristnega, tako kot lahko strah obračamo v ljubezen.

In tako sem jaz, tudi iz mojih grenkob in razočaranj - in občutka, da sem star pes, odbrala nekaj osnovnih postavk, ki jih je dobro vedeti o terapevtih, ki so res dobri.

Zato, ker menim, da je izjemno pomembno, koga izberemo in mu dovolimo, da vpliva na nas.

Kot pravi Bruce Lipton, biolog, ki povezuje biologijo in spiritualnost: naše celice se dejansko odzivajo na okolje, v katerem smo. Zato je pametno dobro izbrati, kdo postane naš spiritualni učitelj, šef, ključni zaposlen, ljubimec, prijatelj, zdravnik, zobozdravnik in ... terapevt.

In še prijazno opozorilo: o izobrazbi in znanju in supervizijah tu sploh ne bom razpravljala; jemljem jih kot samoumevne.

Torej: štiri kvalitete res dobrih terapevtov?

1. Dostopni, naravni in preprosti

2. Res jim je mar

3. Imajo odlične meje in skrbijo zase

4. Izdajajo račune

1. Dostopni, naravni in preprosti