• Piše: Tina Božič

Kar od majhnega učim najini punci

Ko sta bili najini hčerki majhni, se z njima hvala bogu nisem šla veliko psihologije :) Za to sem bila večino časa preprosto preutrujena in celo lena. Ena od stvari, ki pa sem ju vendarle sistematično učila - res od majhnega - pa je bila...

izbira.

Še sedaj se spomnim, kako sem jima dajala na izbiro dve žlički, vsako svoje barve. Ali dve igrački. Ali karkoli takega, kar se mi je zdelo primerno. Seveda so bile tudi stvari, ki niso bile predmet izbire - in tako je še vedno.... Ampak obstajale pa so tudi mnoge, ki so lahko bile!

Enostavno želela sem, da dobita temeljno izkušnjo, da v Življenju obstaja orodje izbire. Ta možnost v Vesolju obstaja in če jo imata vtisnjeno v njuno izkušnjo - bo to sčasoma postala njuna realnost.

Izkušnjo svojega Življenja ustvarjamo skozi niz svobodnih izbir in s pomočjo svobodne volje. Izbira je orodje razvoja. V vesolju n-možnosti je izbiranje umetnost, ki se jo lahko priučimo.

Veliko ljudi ima v teh časih neskončnih možnosti težave z izbiranjem in odločanjem. Izbiro čutijo kot muko, nujnost, nekaj tesnobnega. Naj izberem A ali B ali F? Kako naj izberem iz n-opcij?

"Ne morem, ne znam ...."

Skrivnost?

Ko se pri izbiranju zanašamo zgolj na razum, smo obsojeni na izgubljanje v neskončnih labirintih uma.

Izbira, ki je dobra, je namreč vedno celostna, v njej so poravnana naša občutja, čustva in razum.

Naša odločitev bo ok, ko bomo argumente razuma in logike dopolnili z občutkom, ki ga izbira sproža v našem telesu. Zakaj v telesu? Ker je telo hiša naše Duše in zato kot tridimenzionalna fizična bitja samo skozi telo dobimo signale ali je naša izbira poravnana s tistim, kar je res v naše najvišje Dobro.

Kako to izgleda v praksi?

Predstavljate si najprej opcijo A in vse, kar je povezano z njo: poglejte v prihodnost. Vse okoliščine, kako ste vi, kje ste, kako se počutite, kako so ljudje okoli vas. In potem poglejte, kaj vam sproži v telesu: telo postane zakrčeno ali sproščeno? Kakšen je občutek, ko vizualizirate izbiro A?

Isto potem naredite z opcijo B.

In potem z opcijo F.

Kar iščemo, je presek argumentov logike in razuma ter hkrati občutkov, ki izhajajo iz Ljubezni.

Ta presek bomo vedno prepoznali skozi fuzijo občutenja in razuma:

  • v občutku kot nekaj svetlega, lahkega, dihajočega, mehkega in sproščujočega,

  • na nivoju razuma kot "common sense" ali zdravo kmečko pamet.

Karkoli pa naše telo zakrči in/ ali je skregano z razumom in logiko, pa naj gre začasno na odlog, v folder "work in progress" ali "under construction". Ker preprosto - ni še zrelo. Ali naj preprosto - še malo počaka.


In dekleti? To, kar sta bili pri šestih mesecih pisani žlički iz DM-ja, danes postopoma postaja zavedanje, da je Življenje njuno in da ga kreirata preko niza zavestni izbir in da imata za to vso

odgovornost.

Ko imamo problem, ga tipično najprej prepoznamo v okolju, preko projekcije. Vsi to naredimo. Poglejte otroke. Je razvojno; otroci vedno "krivijo" druge za svoje probleme, na njih prenašajo odgovornost. Kar jih mi učimo je, da imajo vedno svoj delež in da je odgovornost v resnici njihova.

Moja hči mi je prejšnji teden rekla, jezno:

“Mama, vem, da nisi držala pesti, ko sem pisala test, ker nisem nič znala!!!”

Rekla sem ji:

“Res jih nisem držala, imaš čisto prav, ampak ljubica, mi je žal, ma znala nisi zato, ker se nisi pripravila, saj veš to, ane?”

In potem je prišla, čez par dni, vsa vesela:

“Mami, vem, da si danes zjutraj držala pesti, test mi je šel ful dobro!”

In jaz, iskreno in spet:

“ Ja super! Čestitam, si vesela! Saj veš, da te močno podpiram, ma ti moram tudi čisto iskreno povedati, da jih tudi tokrat nisem držala; sem delala. In dobro si pisala zato, ker si sama izbrala, da znaš in si zato znala, saj razumeš to, ane?”

Deklica ima manj kot deset let. In tisto, kar je bila enkrat žlička, bo počasi postalo dojemanje tega, da ni magičnih rešitev zunaj, obstaja pa prevzemanje odgovornosti za svoje izbire. Seveda, vedno obstajajo zunanje okoliščine: za nas enostaven test ali zahteven test. Ampak kakorkoli obrnemo, nikoli ni nikogar, ki bi ga delal namesto nas.


Kot otroci se tega učimo, kot odrasli pa naj bi razumeli: energija v ozadju naše izbire vedno določa kvaliteto posledice, ki preko izbire nastane.

Smo ustvarjalci lastnega življenja in to počnemo skozi niz zavestnih izbir.

<3

** Tina Božič je individualna in skupinska psihoterapevtka ter psihologinja, živi in dela v Novi Gorici. Mama dveh deklic in za vse, kar je lepo, ker ima dušo. Tradicionalno psihoterapijo razširja z energijsko psihologijo ter delom z duhovnim svetom.

PS. Prvič bereš najin blog? Pridruži se vsem, ki nam ni vseeeno, kam gre ta svet in zato živimo zavestna življenja, na inteligenten in srčen način! Vpiši tvoj e-mail tu spodaj ... in se beremo <3

Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava