top of page

Zgodba o Dynamic Energetic Healingu®

" The analytical mind is a barrier to the direct experience of this type of reality. The sacred operates through the cognition of the heart.... when the heart is open at that level, something else becomes possible. When the heart is open, the same data are now seen differently... It has to do with you as a human being in a world that is all magical, and that has always been that way..."

- Dr. Patrice Some Malidoma, šaman

Zgodba o DEH se začne v Idriji, v zimi 2007 / 08.

Sem visoko noseča za mojo drugo hčerko in Samo mi za rojstni dan podari tarot karte, še danes moje najljubše.

Nekaj let kasneje brskam po Amazonu.

Iščem, iščem ... sem v taki fazi.

Iščem novo, sveže ... tudi literaturo...

Zaključila sem izobraževanje iz psihodinamske psihoterapije, skoraj že končala vlogo za evropsko diplomo iz psihoterapije in po več kot desetih letih psihodinamskega študija, dela na sebi in prakse vem, da si želim ... naprej.

Dolgo obdobje pred tem, v resnici od samih začetkov terapevtskga dela, intuitivno zaznavam, kaj se dogaja z mojimi klienti tudi na energijskem nivoju. Čutim pomembne teme skozi moje telo in notranje slike. Hkrati nimam načina, kako bi to - razen telesnega kontratransferja, ki ga poznamo in uporabljamo vsi telesno usmerjeni psihodinamski psihoterapevti - koristno uporabila... Poleg tega sem, pravi astrologinja, pri koncu mučnega obdobja Saturna, ki je več let navidezno potoval skozi mojo hišo dela in kariere. Zaključuje se obdobje mučnih uvidov in spoznanj in razočaranj in preizkušenj, tudi srce parajoč odhod moje dobre prijateljice.

Vem, da moram naprej. Instinkt, v trebuhu in srcu.

Frustracija se skozi čas stopnjuje, pametne rešitve ni nikjer...

Vztrajam...

Le moje zaupanje, tako kot vedno.

Učitelj pride, ko je učenec pripravljen.

Zgodaj poleti l. 2012 sem na Amazonu zagledala knjigo.

V tistem času sem ravno preselila mojo novogoriško prakso v svetle, lepe prostore, kjer delam še sedaj.

In očitno .... je bil čas za spremembo, zunaj in znotraj, zrel.

Je dozorelo.

Knjiga je imela na naslovnici ilustracijo in ko sem pogledala od blizu, sem ugotovila da je na naslovnici te knjige v bistvu ilustracija iz tarot kart, ki mi jih je pred leti, še v Idriji, podaril Samo.

Sinhroniciteta, jezik energijskega polja.

Naslov knjige?

Naročila sem jo in jo med poletjem dokaj po polžje začela prebirati. Puščala mi je mešane občutke. V enem delu sem bila navdušena nad tem, kar sem brala, hkrati pa ... skeptična.

Howardova knjiga zelo natančno predstavlja psihoterapijo in zgodbe o zdravljenju, pri katerih je učinek dosežen s pomočjo integracije procesnega dela, energijske psihologije in šamanizma.

Mmmm... kar veliko za prebavit, za moj takratni skeptični um.

Ko sem bila v veliko mlajša, sem bila najprej prepričana, da bom šla študirati medicino. Potem sem ugotovila, da mi je pridobivanje znanja o delovanju in zdravljenju telesa preveč utesnjeno. Zato sem šla študirat psihologijo in to s povsem znanstvenimi ambicijami. Vse se je obrnilo, ko sem se po končanem študiju psihologije namesto vpisa na doktorata na Biomedicini odločila za delo psihologinje in nadaljne učenje psihoterapije...

In... branje Howardove knjige ... je ta del mene, skeptičen in analitičen, ... zgrozilo.

Hkrati pa se je vedno bolj začel oglašat nek drugi del mene, ki se je od vedno počutil blizu prastarim načinom zdravljenja, je priznaval obstoj nečesa Višjega in puščal odprta vrata vsemu, kar ni merljivo in vidno. Ta del mene je sporočilo in potencial vsega tega intuitivno dojemal. V bistvu mu je odleglo.

Pisala sem Howardu.

Vprašala sem ga, če pozna koga, s katerim bi lahko na tak ali podoben način delala v Evropi? Kje se bi tega načina dela mogoče celo naučila?

Bila sem novinka v vsem tem.

Delo z energijskim sistemom telesa sem sicer že srečala, ko sem se tri leta učila skupinskega terapevtskega dela ob Ingu Klimkusu. Ingo je sicer v psihodinamsko psihoterapijo pripeljal 2-Point Tecnique in nam s tem odprl vrata v povsem nove, "eksotične" tehnike v psihoterapiji, za kar sem mu še danes hvaležna. Vse ostalo pa... Razen bežnih informacij o "tapkanju", o katerem sem, kar priznam, takrat imela še močne predsodke (kasneje sem se ga učila v Londonu - članek tukaj), nisem poznala nič o energijski psihologiji.... delo z duhovnim svetom pa sem, v "znanstveni maniri", vedno trdno držala zunaj mojega dela... Mislim, maksimum povezanosti z duhovnim svetom je bila veliko let lučka oz. svečka, ki sem jo imela prižgano v moji terapevtski sobi:)

Po e-mailih sem in tja, je Howard predlagal, da se spoznava v živo in mogoče delava online?

Skype name?

Skeptična in hkrati radovedna sem se odločila za prvi skype z njim.

V energijski psihologiji je delo na daljavo, preko skypa ali telefona, namreč nekaj povsem običajnega in izvedljivega.

Vendar tega nisem poznala.

Vedela sem, da je energija nelokaliziran pojav, nisem pa vedela, da imato to praktične posledice, da je delo na daljavo izvedljivo in res deluje... Ni važno ali je med nama 9 ur časovne razlike. Ali 1100 kilometrov. Ali Nova Gorica - Celje.

Deluje.

In deluje zanesljivo in varno.

Ta tip energijskega zdravljenja je namreč v resnici izpiljen, strukturiran način dela.

Njegova trdnost nam ponuja - enkrat, ko delo zares obvladamo in ponotranjimo, kar zahteva precej potrpljenja in vztrajnosti - veliko terapevtske svobode in mnoštvo kombinacij z drugimi terapevtskimi tehnikami.

Midva s Howardom sva začela tako, kot tudi jaz začnem z vsakomur, s katerim se odločiva, da bova delala energijsko zdravljenje. Najprej razčistimo naša splošna prepričanjih o zdravljenju in potem zagotovimo, da smo popolnoma prisotni v fizičnem telesu. Pri tem ves čas delamo na vseh nivojih naše humane vibracijske matrice:

  • zavestnem,

  • nezavednem,

  • biopolju - auri,

  • čakrah,

  • fizičnem - telesnem novoju,

  • in nivju Duše - karmičnem nivoju.

Ko postavimo ta dva temelja, določimo namero. Intenca je ključ kreiranja zavestnega življenja. Kaj je tisto, kar res potrebujemo? Kaj si želimo? Kakšne težave imamo in kako si želimo, da bi bilo?

Možnosti so neomejene.

In da, lahko delamo s posamezniki, pari, posebej čudovit proces pa je delo s skupinskimi intencami.

Primeri močnih intenc iz prakse so:

  • Moji napadi panike so ozdravljeni. Sem mirna, varna in zaupam vase.

  • Ozdravljen je vzrok moje bolečine v hrbtu, za katerega zdravniki ne najdejo telesnega vzroka. Skrbim zase in negujem moje telo.

  • Imam popolne energijske meje z bivšim partnerjem in v stiku z njim ohranjam sebe.

  • Moj vzorec zapletanja v soodvisne odnose je predelan in transformiran v ljubečo skrb zase in za druge.

  • Denar je moj zaveznik in dovoljujem mu, da priteka v moje življenje stalno in v vedno večjih količinah.

Stalno delamo s pomočjo intence; energija namreč sledi misli.

In hkrati vedno preverjamo, kaj je v človekovo najvišje dobro.

To izvajamo s pomočjo energijsko - mišičnega testiranja, ki je naš vodnik skozi kompleksen svet psihe.

Da se vrnem k moji zgodbi in Howardu ... ja, Howarda sem doživela kot izjemno prijaznega, pozornega in potrpežljivega. Vse, kar sva delala, mi je razlagal natančno in sproti. Me je pa, suma summarum, to srečanje precej spravilo iz tira.

Moj um je bil močno dezorientiran. Moje počutje pa se je začelo subtilno, ampak korenito spreminjati. Podobno ni bilo ničemur, kar sem kadar koli izkusila.

Iz dneva v dan sem zaznavala, kako imam več energije, kako moja utrujenost izginja.

Začela sem čutiti svojo prisotnost in notranji mir na način, ki sem ga prej res sploh nikoli nisem čutila.

Čas je tekel naprej. Poletje se je končalo, jesen se je prevesila v zimo in januarja 2013 je potem prišel naslednji Howardov email.

Sporočil mi je, da angleški kolegi organizirajo uvodno izobraževanje iz DEH®.

Prvič v Evropi.

Te zanima?

In sem šla.

In v naslednjih dveh letih sem šla v Veliko Britanijo še nekajkrat. Na delavnice in intervizijska srečanja z mojimi angleškimi kolegi.

In postopoma sem začela s tem delom v moji praksi.

Preskok iz tradicionalne psihoterapije v "razširjeno različico", v kateri uporabljamo energijsko delo, se je izkazal za kvantni skok na nivoju moje osebne in profesionalne identitete. Odkar sem zaključila učenje DEH-a, moje delo razvijam in raziskujem naprej v smer dela z Dušo in maternično zavestjo, kar me veseli, predvsem pa izjemno pomaga mojim klientkam.

Moj cilj je vedno ta, da človeka pripeljem do zavedanja, da je vse, kar potrebuje, v njem. Da ni nobene avtoritete zunaj, ki bi mu lahko dala resnico in določila pot. In v ta namen ga učim ozaveščanja in stika s tistimi deli znotraj, ki so vitalni, ključni.

Energijska psihologija, ki se razvija od sredine 90. let prejšnjega stoletja, je v učinkovitosti izjemna. Ni zdravilo za vse, je pa zdravilo za marsikaj. Njena vrednost se pokaže predvsem takrat, ko jo izkušeni psihoterapevti uporabljamo kot del celote, ko dobro razumemo dinamiko in strukturo psihe ter hkrati znamo delati s srcem.

Način dela, kot sem ga opisala, je seveda alternativni način zdravljenja v psihoterapiji. V kolektivni klimi glede duševnega zdravja, kot jo imamo v Sloveniji, bo to zagotovo še dolgo časa ostal. Hkrati pa si po svetu, zaradi razcveta takih načinov dela in znanstvenih raziskav (npr. v okviru ACEP-a, ameriškega združenja za energijsko psihologijo) tovrstni načini dela vztrajno utirajo pot v mainstream in imajo veliko podpore tudi med zelo izkušenimi psihoterapevti.


Nadgradnja tradicionalne psihoterapije z energijsko psihologijo in delom z duhovnimi viri je preprosto psihoterapija prihodnosti. In ta prihodnost je, če jo želiš, tu že sedaj.

Koristno!

DEH® je integrativni energijski psihoterapevtski model, ki na inteligenten način združuje energijsko psihologijo, procesno delo in uporabo naših spiritualnih virov. V resnici ni vezan na nobeno spiritualno prakso, omogoča pa integracijo različnih načinov povezovanja z nevidino realnostjo; samo eden od možnih je šamanizem. V DEH® s pomočjo mišičnega ali energijskega testiranja omogočamo orientiranje v kompleksnem notranjem svetu. Terapevtsko delo je učinkovito, velikokrat tudi pomembno hitrejše, in dragocena pomoč pri celostnem notranjem zdravljenju, rasti in spremembi.

** Tina Božič je psihoterapevtka in psihologinja, ki živi in dela v Novi Gorici. Srečno poročena mama dveh deklet, ki tradicionalno psihoterapijo razširja z energijsko psihologijo in delom z "nevidnim", spiritualnim svetom. Vodi različne delavnice na temo neprekinjene ljubeče skrbi zase, vse se začnejo s prvo. Če želiš ostati povezan_a z nama, se vpiši tudi tukaj (klik) ali spodaj z obrazcem. Blog in e-novice piševa že od daljnega l. 2015!


Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava
bottom of page