top of page

Moja zgodba s telesno psihoterapijo Core Energetics


April 2011.

Sem na delavnici telesne psihoterapije, Core Energetics. Sedim na stolu, pred skupino. Javil sem se za delo. Delo vodi Walid; Walid Daw je klinični psiholog, psihoterapevt in učitelj Core Energetics iz Švice. Vsi v skupini sedimo, z zaprtimi očmi in sledimo vizualizaciji. Izgubim občutek za čas... Nato začutim, kako se komaj še drži na stolu. Vrti se mi in občutek imam, da mi bo razneslo glavo. Skrčim se in se trudim, da bi zdržal. Zdržal, zdržal... v bistvu ne morem več. Začutim, da drsim v kolaps.

Kolapsi ali vazovagalne sinkope so nenadne izgube zavesti pri sicer povsem zdravem človeku. Moji kolapsi so bili eden od glavnih razlogov, zakaj sem se sploh znašel na tej delavnici. Vsi zdravniški testi, ki sem jih do takrat opravil so pokazali, da sem ok in da je stanje "brez posebnosti".

Na koncu z zdravnico nisva več vedela, kaj naj še stestiramo; telesnega vzroka za kolapse tako nikoli nisem spoznal.

A na tej delavnici sem prišel "čez" ... brez kolapsa. Za razliko od prej, ko si med kolapsi nisem mogel pomagati in so bili močnejši od mene. Walid me je varno "pripeljal nazaj" in mi kasneje tudi zelo dobro razložil, kaj vse se v takih trenutkih dogaja z mojo "energijo v telesu" in zakaj se mi to sploh dogaja...

Bil sem šokiran! Priti praktično do kolapsa in nazaj in to kar ob neki vizualizaciji !??!...

V tistem trenutku je bilo vse to za moj takratni racionalni in fizikalni um čist too much, intuitivno pa sem vedel, da za reševanje vsega tega potrebujem več kot le sedenje in neskončno pogovarjanje o moji težavah.

V tistih dneh sem tudi prvič izkusil, kaj pomeni "psihoterapevtsko delo s telesom". Ko sem enkrat v telesu začutil svojo pot, poti nazaj enostavno ni bilo več!

Odprlo se mi je popolnoma novo vesolje. Vpisal sem študij Core Energetics. In poleg študija - teoretičnega spoznavanja zakonitosti povezav med telesom, umom in dušo, začel predvsem:

čutiti!

Čutiti ves spekter čustev.

Ne samo čutiti, tudi izražati.

Verjetno prvič v življenju zares svobodno?

Udarjanje, brcanje, kričanje, davljenje, jokanje, smejanje, ples ...

Strah, sram, žalost, jeza, veselje, strast ...

Ozaveščanje temnih in božanskih obrazov, spoznavanje njihovih lastnosti in delo z njimi.

V tem času sem razreševal težave, predvsem pa intenzivno spoznaval sebe. Odnose med nami. Hkrati sem opazoval in se soočal s težavami in travmami drugih ljudi, z njihovimi majhimi in večjimi spremembami in življenskimi izzivi...

Študij telesne psihoterapije je bilo intenzivno delo.

Začelo se je v Sloveniji, kjer sem tri leta zapored vsaka dva meseca hodil na nekajdneve module, hkrati pa imel tudi redno tedensko psihoterapijo. Kasneje sem s študijem nadaljeval na Nizozemskem inštitutu za Core Energetics in junija 2017 tam tudi diplomiral. Zadnji dve leti študija sta bili še posebej intenzivni, saj sem bil približno enkrat na mesec po en teden na Nizozemskem.

Vse to se je dogajalo poleg vseh ostalih službenih in družinskih obveznosti...

S Core Energetics sem se srečal ravno v obdoblju, ko sem si končno priznal, da vseh svojih težav ne zmorem reševati sam in da na svoji poti potrebujem pomoč.

Po tisti delavnici aprila 2011 kolapsa nisem doživel nikoli več - pred tem pa sem ga imel vsako leto najmanj enkrat, včasih tudi dvakrat.

Danes vem, da so bili kolapsi samo znamenja, s katerimi mi je telo na svoj način sporočalo, da smer, po kateri sem hodil, definitivno ni bila prava.

Dejansko sem potreboval pomoč. Z rojstvom hčerk so se mi odpre moje stare čustvene rane iz mojega otroštva, hkrati pa je vse skupaj terjalo velike prilagoditve v odnosu z ženo.

V duhovnem smislu nisem vedel, kam plujem.

Na kratko lahko rečem, da nisem bil prizemjen, poravnan in povezan sam s sabo, saj sem bil poln različnih blokad na različnih nivojih moje biti!

Najbolj pomemben rezultat večletnega dela pa se mi zdi to, da končno živim življenje, ki je poravnano s tem kdo sem.

Dejstvo, da ne doživljam več kolapsov je samo stranski produkt transformacije.

Podobno je tudi na drugih področjih.

Odnosi so drugačni, bolj ljubeči, kvalitetnejši ali pa jih enostavno več ni.

Velike spremembe doživjam v poklicnem smislu in pri delu.

Živim v "drugem okolju"!

Živim v okolju, ki mi dovoljuje svobodo - tako vzpone kot padce.

In vem, kam plujem!

Dejstvo je, da telesna prihoterapija Core Energetics ni edina stvar, ki sem jo v tem času preizkušal in študiral, je pa definitivno ena osrednjih.

V roke sem dobil fenomenalno "orodje", ki pri delu ne izključuje nobenega aspekta moje biti in je kompatibilno z vsemi ostalimi "orodji", ki jih imam že do sedaj in ki jih bom dobil še v prihodnje.

Dobil sem znanja, kako si postavljati povsem nove cilje in izzive v življenju.

In to ne take, ki izhajajo samo iz Ega in glave, pač pa take, ki so poravnani s tem, kdo v resnici sem in ki sledijo poti mojega Srca.

In ne samo postavljati cilje, tudi realizirati. Ko idejam in sanjam dodamo odločitve in akcijo, dobimo izkušnje.

Hkrati na tej poti spoznavm čudovite ljudi, ki si želijo sprememb in pristnih odnosov.

Na eni strani so pripadniki skupnosti, ki nastaja na Nizozemskem pod budnim očesom psihoterapevtke, učiteljice in direktorice inštituta Anne Timmermans, s katerimi si vzajemno pomagamo in dajemo podporo, na drugi strani pa so ljudje, ki vstopajo v mojo prakso in iščejo pomoč za svoje težave.

Hvala vam za vse neprecenljive izkušnje!

Na tej poti sem tudi zopet prišel v stik z močjo znotraj sebe, s katero se lahko danes lotim odpravljanja blokad tako na fizičnem, kot mentalnem, čustvenem in duhovnem nivoju.

Pri sebi in pri drugih!

Ko sem zdravil sebe, sem se hkrati seveda izučil, kako lahko pomagam drugim in jim dajem podporo.

Tudi tebi!

Seveda pa moraš biti pripravljen za tako potovanje.

To delo v resnici zahteva veliko volje, vztrajnosti, poguma, časa, denarja in energije.

Bljižnic ni!

Ljudje namreč nimamo brez razloga težav, katere imamo, oziroma pred nas niso brez razloga postavljeni izzivi, s katerimi se moramo soočiti!

Koristno!

Pred nas niso brez razloga postavljeni izzivi, s katerimi se moramo soočiti. Vprašanje je samo ali se bomo z nimi spopadli ali pa bomo skušali pred njimi bežati. Odgovor je odločitev!





* Samo je Core Energetics telesni psihoterapevt, izobraževanje je zaključil na nizozemskem inštitutu NICE - Netherlands Institute of Core Energetics. Živi in dela v Novi Gorici. Je poročen in oče dveh deklet.

PS. Pridi na prvi pogovor in dogovorila se bova, kaj bova naredila, da rešiva tvoje probleme in odpraviva blokade, zaradi katerih nisi srečen. Delajva skupaj!

Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava
bottom of page