top of page

Iz načina, kako stojiš, lahko vidim, kako notranje stabilen si

Najprej te vabim, da si vzameš nekaj minutk časa in vstaneš. Postavi se tako, da stojiš z nogami v vzravnanem položaju. Stopala naj bodo vzporedna in med seboj oddaljena za širino tvojih ramen. Kolena pokrči tako, da se nahajajo nad prsti na nogah. V primeru, da imaš težave s koleni, jih le rahlo pokrči.

Ne pozabi na dihanje! Nekajkrat globoko vdihni in izdihni. Medtem dovoli sebi in telesu, da sprostita sklepe. Sprosti čeljust. Sprosti ramena in roke; roke naj visijo sproščeno ob telesu. Sprosti medenični obroč, kolena in gležnje.

Še vedno dihaš.

Nekajkrat globoko vdihni in izdihni in se osredotoči na dogajanje v telesu. Verjetno se že nahajaš izven cone udobja. Vztrajaj v tem položaju dokler lahko, dokler ti je še ok in predvsem

opazuj:

  • kaj zaznavaš v telesu?

  • se pojavijo kje napetosti?

  • bolečina?

  • ti je postalo vroče?

  • o čem razmišljaš?

  • kaj čutiš?

Ok... Si nazaj? Sploh še nisi vstal:)?

Dobro, še malo počakam, da res vstaneš in res izvedeš to preprosto vajo.

Ljudje smo celostna bitja in ko se odločimo za spremembe, jih delamo na fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju. Sprememba na katerem koli nivoju je hkrati signal za spremembo na vseh ostalih nivojih.

V telesni psihoterapiji ozaveščamo premike telesa zato, da bomo lahko naredili premike tudi na drugih nivojih svojega bitja.

In to si želimo, kajne?

Na tak način razrešujemo čustvene težave in konflikte in odpiramo dostop do svoje vitalne življenjske energije, ki jo potem uporabljamo za akcijo.

Bistvena razlika med telesno psihoterapijo Core Energetics in pretežno "pogovorno" psihoterapijo je v tem, da v telesni psihoterapiji ne bomo zgolj sedeli in se pogovarjali.

In prvi položaj, s katerim se najprej srečamo, ko vstanemo s kavča, je stoja.

Stoja na nogah.

Ljudje stojimo na zelo različne načine.

Vsak od nas ima v svoji stoji zapisane veliko psihološke zgodovine.

Kar opažam v moji praksi je, da več kot 90 odstotkov ljudi, ki poišče pomoč, ne stoji v stabilnem položaju.

To lahko ugotovimo praktično takoj, ko vstanejo.

In ne malokdo je precej presenečen, ko začuti in dojame, kako nestabilen je v svojem navidezno stabilnem stoječem položaju.


Zakaj je to pomembno?

To, kako se počutimo, se odraža v drži telesa.

Velja pa tudi obratno: od drže telesa je odvisno, kako se bomo počutili.

Če ne verjameš, naredi preprosti poskus: usedi se, roko podloži pod brado, naredi zaskrbljen obraz - zmršči čelo in stisni oči ter mišice okoli ust. Potem v tem položaju vztrajaj minuto. Velika verjetnost je, da boš manj kot po minuti začel dobivati slike in misli ter občutke povezane z nečem, kar te lahko skrbi.

Zaskrbljena drža vodi v zaskrbljenost.

In podobno je s stabilnostjo.

Ko si nestabilen na telesnem nivoju, je velika verjetnost, da se ta nestabilnost kaže tudi na čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju. In obratno!

Ljudje pa smo zelo kreativni.

Včasih poiščemo podporo v fizičnem smislu tako, da najdemo zid, na katerega se naslonimo in se posledično počutimo bolj stabilne ali najdemo kot, v katerem nas ne bo nihče "presenetil od zadaj". Včasih uporabimo možgane, ki najdejo tisoč in en razlog za opravičilo nestabilnosti ali najdejo izgovore in postrežejo s podrobnimi analizami, zakaj biomehansko stabilna pozicija dejansko za nas res ni dobra. Včasih se zgodi, da telo "samo od sebe" po desetih sekundah iztegne kolena in dojamemo, da se to dejansko zgodi povsem mimo naše zavesti in volje - na to nimamo vpliva.

Če se vrnem na vajo, ki si jo naredil na začetku:

  • Kako je bilo?

  • Koliko časa si uspel zdržati v tem položaju?

  • Si začel tekmovati in si dokazovati koliko zmoreš?

  • So začela peči stegna ali je postala bolečina v mečih neznosna?

  • Kaj si začutil?

  • Morda si končal že prej?

  • Te je tvoj notranji glas povprašal o smiselnosti tega početja in si z vajo enostavno prekinil?

  • Si se ocenjeval in se ti je zdelo brezveze?

  • Si se začel bati za kolena?

Ali pa je tvoj odpor do raziskovanja in spremembe tako velik, da se sploh nisi poizkusil postaviti na noge?

Odgovori na ta in podobna vprašanja so ključ do globokih čustvenih uvidov v to, zakaj ne živimo življenja v katerih smo dobro in imamo um poravnan s srcem in telesom.

Kajti položaj v katerem smo stali na začetku, je stabilen položaj.

Mogoče zate ni udoben, je pa dejansko optimalno stabilen.

In mogoče se z mano o tem ne strinjaš in to je logično, saj je položaj, v katerem se ti notranje počutiš sproščeno in stabilno, zate najverjetneje drugačen.

Stabilen si v tistem, česar si navajen - to pa ni nujno nekaj, kar je zate res dobro in naravno.

Če naravne stabilne stoje s pokrčenimi koleni nismo vajeni, je logično, da nas lahko pečejo stegna, bolijo meča ipd. Da ne rečem, da se nam lahko zdi čudno, da bi imel v družbi v stoji pokrčena kolena. Ali pa ko stojimo v vrsti v trgovini. In zakaj bi jih, konec koncev, sploh imeli pokrčena?

Pokrčena kolena s sabo ne prinesejo samo stabilnega položaja, pač pa so tudi eden od osnovnih pogojev pri omogočanju fleksibilnosti in energijski pretočnosti telesa.

Če želimo imeti pretočno telo, moramo imeti:

  • gibljive sklepe,

  • sproščena tkiva in mišice ter

  • odprte "energijske vhode in izhode".

In biti pretočen, fleksibilen, fizično ter psihično stabilen je nekaj, po čemer globoko v sebi hrepenimo vsi. Ali si za to dajemo dovoljenje pa je že drugo vprašanje.

Stabilna pozicija je za telo energijsko ugodna - energijska ekonomija je v tem primeru telesu in duši prijazna.

Pokrčena kolena so tudi vzmetenje, na katerem je nasajen medenični obroč in hrbtenica. Vzmetenje posledično pomaga in razbremenjuje hrbtenico, težišče je bližje zemlji, srce je "vgnezdeno" nižje. Dihanje je lahko globlje in glava s tem razbremenjena.

V telesni psihoterapiji Core Energetics je stoja z rahlo pokrčenimi koleni tudi osnovna pozicija za prizemljitev ali grounding position.


In grounding nima samo telesnih aspektov, pač pa predvsem čustvene, mentalne in duhovne.

Ko pokrčiš kolena nisi samo stabilen, v tem trenutku se tudi povežeš s sabo, saj energija v telesu zakroži. Lahko naleti na blokade, ki se kažejo v bolečinah in tenzijah, vendar se začutiš!

Ena izmed osnovnih funkcij groundinga je biti tukaj in sedaj, biti prizemljen v realnosti in to je osnova vsega dobrega počutja in kreativnosti.

V filozofskem smislu lahko rečemo, da je človeško telo most med nebom in zemljo. Ko smo v stoji odprti in pretočni, smo odprti za dvig zemeljske energije ognja in spust svetlobe neba.

Ko se v srcu energija ognja združi s svetlobo neba postanemo ljubeči, sočutni, kreativni, avtentični, umirjeni.

Srce postane smerokaz, ki mu enostavno sledimo.

Je pa tudi s stojo podobno kot z drugimi enostavnimi stvarmi v življenju - ne damo jim pozornosti. Mislimo, da mora biti dobro vedno kompleksno in zahtevno, in enostavno pozabljamo majhne stvari.

Sam sem se s samo stojo srečal že pri treningu borilnih veščin, z njeno pravo globino pa sem prišel v stik med izobraževanjem iz telesne psihoterapije. Kljub temu, da smo delali veliko vaj v stoji, sem ji začel zares dajati veliko pozornost šele takrat, ko sem pred leti v knjigi Brucea Frantzisa - The power of internal martial arts and chi prebral njegovo osebno zgodbo.

Zato je danes delo v stoji pomemben del tako pri delu v moji praksi kot pri različnih oblikah vadbe, ki jih izvajam.

Bruce Frantzis je eden redkih zahodnjakov z znanjem avtentičnih linij različnih vzhodnjaških sistemov in borilnih veščin. V knjigi opisuje, kako je v 70. letih prejšnjega stoletja po nekaj mesecih treninga enega od učiteljev vprašal, kaj mora storiti, če hoče res izboljšati svoj tai chi?

Teden kasneje mu je učitelj odgovoril:

"Če se resnično hočeš naučiti tai chi, se moraš najprej resno osredotočiti na stojo in šele kasneje na bazične tehnike. Šele takrat boš pripravljen na učenje tai chi forme."

Potem je dodal:

"To je bilo povedano že mnogo študentom, ki so si želeli učiti tai chi kot borilno veščino. Toda redko kdo posluša. Boš ti poslušal?"

V nadaljevanju opisuje zgodbe drugih učiteljev, ki so mu povedali podobno ter hkrati opiše njegovo izkušnjo rigoroznega treninga stoje...

Vprašanje "boš ti poslušal?" mi še dolgo ni šlo iz glave.

Toliko časa je bilo v meni, da sem začel še bolj poglobljeno raziskovati stojo in grounding.

In podobno kot velja za učenje tai chija, velja tudi pri telesni psihoterapiji.

Veliko stvari se začne s stojo. Opazovanje notranjih senzacij v stoji je osnovna abeceda, kajti opazovanje notranjih telesnih senzacij v statiki je precej bolj enostavno in predpogoj za opazovanje senzacij v dinamiki, ko se gibljemo in telo premikamo.

Vprašanje, ki se pojavi je, zakaj se ljudje počutijo sproščeno in "normalno" v nestabilni poziciji medtem ko je pretočna in stabilna pozicija nenavadna, čudna in velikokrat tudi polna mišičnih napetosti in bolečin?

Odgovori se skrivajo v osebni zgodovini in nezavednem.

S čimerkoli se namreč že boriš v življenju in vse kar so tvoji izzivi, tvoje bolečine in sence, vse to je nekje nastalo in vpliva na tvojo stabilnost in pretočnost. In vse to se odslika tudi v tem, kako stojiš.

Zato je stoja v telesni psihoterapiji prvi korak v to, da začnemo skupaj zapuščati cono udobja.

Cona udobja je prijetna, vendar je hkrati velikokrat tudi cona problemov, bolečine in zastoja naravne rasti.


Ne veš kje začeti? Pridruži se in devet (9) tednov trajajočem programu v katerem se naučiš, kaj sem v zadnjem desetletju raziskoval in praktično preizkusil pri sebi in svojih klientih. Program je v angleškem jeziku.


Zasnovan tako, da se ga lahko loti vsak od vas. Ni pomembno, ali si v terapevskem procesu ali ne - in ni važno ali si terapevt ali klient.


Grounding je orodje in temeljni okvir, ki je meni in ljudem, s katerimi delam, pomagal doseči globine preproste, ljubeče in sočutne povezanosti s seboj skozi svoje telo.


Grounding Fundamentals je premišljen, praktičen in didaktično domišljen online program, ki ga dobiš na:



V njem izveš vse, kar moraš vedeti o groundingu – in še več. V tem zelo strukturiranem programu, ki ga delaš v udobju tvojega doma - sem zate raziskal, pripravil in primerno oblikoval vso potrebno teoretično ozadje in praktične napotke za poglobitev stika s tvojim lastnim telesom, ki je predpogoj kakršnega koli resnega notranjega dela in spiritualne rasti.



Koristno!

Kako se počutimo, se odraža v drži telesa. Velja pa tudi obratno, od drže telesa je odvisno, kako se bomo počutili. Če hočeš imeti pretočno telo moraš imeti gibljive sklepe, sproščena tkiva in mišice ter odprte "energijske vhode in izhode". Pokrčena kolena v stoji so eden izmed pogojev za to in ko pokrčiš kolena postaneš stabilen. V tem trenutku se tudi povežeš s sabo in se začutiš. Si tukaj in sedaj, prizemljen v realnosti.

* Samo je Core Energetics telesni psihoterapevt, izobraževanje je zaključil na nizozemskem inštitutu NICE in je polnopravni član Evropske zveze na telesno psihoterapijo EABP. Živi in dela v Novi Gorici. Je poročen in oče dveh deklet. Zelo uživa pri delu 1:1 in skupinskem delu. Izkušnje je in jih še nabira na različne načine: v športu, v izobraževanju in v psihoterapevtskem procesu.

Prijava na e-novice
Najnovejše objave
Priporočava
bottom of page